Czy da się wyłączyć poduszkę pasażera w O1? Żona wozi dziecko w foteliku z przodu i mam duże obiekcje co do tego. Szukajki użyłem ale nic nie znalazłem. Da się to jakoś samemu wyłączyć czy trzeba gdzieś do serwisu podjechać?
a jak otworzysz schowek to nie masz po prawej stronie miejsca na kluczyk z napisem AIRBAG OFF, ON? Bo u mnie tam wlasnie jest, ale byc moze nie we wszystkich wersjach jest ta opcja. Looknij i daj znac.
Jak nie masz wyłącznika w schowku, to pozostaje tylko ASO, lub wożenie dziecka na tylnym siedzeniu Nie wiem jak to się odbywa w ASO, ale powinni po wyłączeniu dać jakiś papier, że poducha pasażera jest wyłączona.
na "zegarach" chyba bedzie Ci sie paliła kontrolka od poduszek - jak wyłaczysz.
Nie wiem czy we wszystkich wersjach tak jest ale u mnie po wyłączeniu poduszki w schowku zaświeca się kontrolka airbag off obok lampki nad lusterkiem wstecznym.
Wszystko fajnie, tylko co powiecie władzy jak zatrzyma Was do kontroli :?: Jak będą mili, to uwierzą na słowo że poducha jest wyłączona, jak nie - mandat. W ASO po wyłączeniu poduszki zapewne dają jakiś papier, że poduszka pasażera jest wyłączona.
a jak otworzysz schowek to nie masz po prawej stronie miejsca na kluczyk z napisem AIRBAG OFF, ON? Bo u mnie tam wlasnie jest, ale byc moze nie we wszystkich wersjach jest ta opcja. Looknij i daj znac.
Dokładnie, zobacz w schowku jest takie małe pudełeczko do wyłączania kluczykiem (katalog Octavii strona 5).
Po wyłączeniu poduszki kluczykiem (przy wyłączonym zapłonie!!! - nie próbować przy włączonym zapłonie np, drugim kluczykiem!!!, bo błąd w sterowniku poduchy może ją "rozesłać do spania") na pewno świeci się lampka kontrolna "Airbag Off" pod lampką oświetlenia wnętrza, na suficie pod lusterkiem. Na zestawie wskaźników lampka chyba gaśnie po jakichś kombinacjach z miganiem (ale to najlepiej zweryfikować z instrukcją lub ASO - bo inaczej jest przy wyłączeniu kluczykiem, a inaczej przy wyłączeniu kompem).
Jeśli byś miał egzemplarz bez tego to
Zamieszczone przez gregor6
Jak nie masz wyłącznika w schowku, to pozostaje tylko ASO, lub wożenie dziecka na tylnym siedzeniu Nie wiem jak to się odbywa w ASO, ale powinni po wyłączeniu dać jakiś papier, że poducha pasażera jest wyłączona.
Wszystko fajnie, tylko co powiecie władzy jak zatrzyma Was do kontroli :?: Jak będą mili, to uwierzą na słowo że poducha jest wyłączona, jak nie - mandat. W ASO po wyłączeniu poduszki zapewne dają jakiś papier, że poduszka pasażera jest wyłączona.
Pytający nie napisał w jaki sposób przewożone jest dziecko. A mandat należy się tylko wtedy gdy przewozimy dziecko w foteliku tyłem do kierunku jazdy. Jeśli jest przodem to nawet ZALECA się nie wyłączać poduszki.
1.9 TDI rulezzz...
Było 116.6HP 287,4Nm Jest 139,6HP 325,5 Nm
Beżowa strzała kombi
Pytający nie napisał w jaki sposób przewożone jest dziecko. A mandat należy się tylko wtedy gdy przewozimy dziecko w foteliku tyłem do kierunku jazdy. Jeśli jest przodem to nawet ZALECA się nie wyłączać poduszki.
Coś mi się wydaje, że chodzi o przewożenie dziecka tyłem do kierunku jazdy :diabelski_usmiech
Czy ten wyłącznik poduszek w schowku wyłącza tylko poduszkę pasażera z przodu czy z tyłu też? Wydaje mi się że mam poduszki również z tyłu a jak jeżdżę sam to najchętniej zostawiłbym tylko swoją poduchę, w razie małej stłuczki wyskoczy tylko moja. A każda kolejna to spore koszty.
Octavia 1 Combi 1.9TDI ALH Classic 2003r + wtryski ASV + wirus = 122KM / 312Nm
:roll:
Myślałem że 4 poduszki to dwie z przodu i dwie z tyłu. W takim razie te dwie to poduszki boczne kierowcy i pasażera.
4X1 = Side air bag front
i to by wszystko tłumaczyło
Wydaje mi się że mam poduszki również z tyłu a jak jeżdżę sam to najchętniej zostawiłbym tylko swoją poduchę, w razie małej stłuczki wyskoczy tylko moja. A każda kolejna to spore koszty.
Wydaje mi się że mam poduszki również z tyłu a jak jeżdżę sam to najchętniej zostawiłbym tylko swoją poduchę, w razie małej stłuczki wyskoczy tylko moja. A każda kolejna to spore koszty.
nie oszczędzaj na bezpieczeństwie :evil:
yhy, ale poduszka pasażera bez pasażera to już raczej nadgorliwość.
System nie mysli, wywala wszystko bez wzgledu na to czy masz zapiete pasy czy nie, czy jest pasazer czy tez nie. Wywalaja tez pirotechniczne napinacze. Boczne wala tylko w razie potrzeby
Jak masz wylacznik to wylaczasz, jak nie masz to VAGiem mozesz dezaktywowac wszystkie 4 po kolei kazda :diabelski_usmiech
spodziewam sie informacji czy ma takowy włącznik i było to pytanie z szybka odpowiedzią, czy może nie ma (bo wydaje mi się ze to opcja z dopłatą mogla być) i coś kombinuje na własną rękę (programowo).
Dziwi mnie ze gość założył temat i więcej nie ma nic do napisania... a tu już 2 strona i nawet dyskusje się pojawiły nad oszczędnościami z tytułu wyłączenia jaśków...
Sorry chłopaki że nie pisałem ale nie było mnie przez jakiś czas. Napewno nalezy wam sie kilka "pomógł" Swoją drogą czy przy pomocy takiego urządzenia można wyłączyć poduszki? i np. sprawdzic stan turbiny? pewnie pptrzeba jeszcze jakies oprogramowanie jescze?
Komentarz